sâmbătă, 1 martie 2014

Odată cu venirea primăverii s-a născut un mare scriitor

Să încerci să redai din povestea unui luptător pe "ogorul literar" ce se întinde pe-o perioadă de 40 de ani, tocmai de ziua domniei sale, consider că poate fi un act de respect şi prietenie, chiar dacă pentru unii poveştile sunt precum femeile când, nu ştim întotdeauna  de ce şi pentru ce ne plac. Cert este că această poveste văzută dintr-un judeţ muntean care leagă Ardealul şi Moldova, încearcă să (re)aducă în faţă acelor oameni care pur şi simplu s-au săturat de toate erorile din societate şi ar dori altceva, ţinând cont că tu om, dacă n-ai ocupaţii, viaţa devine o mare plictiseală. Şi atunci care-i remediul? Remediul chiar nu-i departe de noi, dacă-l dorim cu adevărat, pentru a ieşi din marasma acelor TV-uri spălătoare de creere care promovează fiinţe cu gândire rudimentară şi idei animalice, e necesară o prietenie cu cartea. Odată, în vreme ce mergeam pe acest drum al cărţii, am citit că, ea, cartea este o oglindă. Dacă se uită în ea un măgar, nu se poate vedea un apostol. Am zâmbit dar, cu toate acestea rezolvarea ecuaţiei...Aşa-i când citeşti, sunt chestiuni care te sucesc, te învârtesc şi ce-i mai important îţi ţine mintea trează, te face să laşi supărările de(o)parte, te luminează şi pare ca un medicament.. Continuând să vorbim despre citit, pentru mine poeziile şi povestirile adevărate care au trecut de intersecţii şi au luat calea speranţelor, împlinirilor şi bucuriilor îmi sunt cele mai dragi. De-ar fi să răspund ce am citit în această vreme, m-aş opri la poetul, prozatorul,eseistul, criticul literar şi editorul ION MACHIDON (membru USR), un fiu al Bacăului care de dragul literaturii, a iubirii de semeni luptând 40 de ani pe "ogorul literaturii" s-a bucureştenizat pentru o şi mai multă şi eficientă muncă pe tărâmul literar. Printre multe alte exemple, grăitoare fiind  zecile de volume propii, volumele şi dicţionarele colective şi altele, precum şi revista, editura şi Cenaclul literar " Amurg sentimental". Un scriitor care a publicat mai în toate revistele literare precum: ; Convorbiri literare", "Luceafărul", "România literară", "Flacăra", Săptămâna", "România Mare", "Plumb", "Poesis", "Tribuna". 
 Pe Ion Machidon, îl percep ca pe un general cu mai multe stele al Literaturii Române. Le recomand iubitorilor de literatură, iubitorilor de frumos, iubitorilor de oameni , iubitorilor de bun simţ, acelora care cred că există fapte şi lucruri deasupra goanei după bani şi avere, să-l citească.  
Dacă cunoscuţii dvs. vă zic astăzi: La mulţi ani, Maestre! Vă rog să-mi daţi voie, pentru suferinţele şi lupta dvs. trecând prin grele obstacole, să vă zic: La mulţi ani, Domnule General al literaturii Române!

2 comentarii:

Tudor Cicu spunea...

Probabil unele amintiri tot vă leagă, nu numai cititul într-o carte! O frază de acest fel lipsește, ori se întrevede, de nu pricepem ce anume vă leagă. Oricum, un gând frumos într-o zi de primăvară. Ca un medalion, această narare.

Dumitru K. Negoita spunea...

Adevărat grăit dle Tudor Cicu, nu doar o carte am citit de la domnia sa Ion Machidon ci mai multe, inclusiv reviste. Am avut onoarea să-l cunosc la o zi Mare. Ziua de 15 ianuarie la Monumentul lui Mihai Eminescu de sub teiul de la Bellu. Şi această zi aş aşeza-o alături de altele care m-au sensibilizat. Ceea ce mi-am propus în vremea ce mi-a mai rămas pe acest pământ, înseamnă a da glas amintirilor frumoase. De exemplu, în numărul 5 al unei reviste "Uscând o lacrimă", veţi vedea că atât numele (Tudor Cicu în calendarul lunii aprilie) dar şi poza, e adevărat, pe o carte, a lui Tudor Cicu, sunt prezente. Pentru a vă convinge, putem lua legătura. Mulţumesc. Toate cele bune.