luni, 13 aprilie 2020

Amintiri cu scriitorii cunoscuți



DUMITRU ISTRATE RUȘEȚEANU
Poet, prozator și dramaturg
Un dragobete de Bărăgan

Poetul, prozatorul și dramaturgul Dumitru Istrate Rușețeanu, s-a născut la 24 iulie 1952, în comuna Rușețu, județul Buzău. După liceu și după stagiul militar, s-a dedicat în întregime literaturii, contând aceasta cel mai de preț fapt. Chiar și când a lucrat la „Scânteia Tineretului” și pe unul din șantiere, creația personală, cititul, însemnau totul.
S-a staabilit o vreme și prin câteva Mănăstiri, povestind cu patos multe amintiri din interiorul acestora, dar, prefer să le scrie el, pe unele chiar le-a scris. Adevărata școală literară a absolvit-o prin diferite Cenacluri literare, de la tinreețe până la anii în care a acumulat întreaga experiență. A debutat cu poezie în Ziarul „Viața Buzăului”.
Printre volumele publicate putem consemna : „Maria Egipteanca”, „Restituiri și referințe critice, eseistul și poetul buzoian Ștefan Dima”, teatrul „Dansând pe cioburri”, „Dimitrie”, versuri…
Este Directorul revistei „Renașterea Rușețeană”. Un iubitor al bostănăriilor Bărăganului, un statornic al locurilor mirifice ale acestei zone, numindu-l, fără să greșesc, un Dragobete de Bărăgan. Eu, l-am citit în „„Viața Buzăului”, cu multă vreme înainte de-a ne cunoaște personal. Chiar la întrunirea unde Rușețu serba 50 de ani de alipire la județul Buzău, am venit la Rușețu cu o astfel de mărturie. Un ziar „Viața Buzăului” din 1974.
Amintirile și mărturiile noastre au trecut de mult granișaa a 15 ani. Ne-am cunoscut la Cenaclul din strada Umbrrelor, unde vreme de 7 ani am frecventat împreună, în marea majoritate, plini de bucurii. Una din mărturiile cuprinse și-n volumul „Poemul celor șapte (o viață…un om…o antologie)”, intitulată „Dumitru Negoiță, un punct de reper în haosul realității”, m-a determinat să vin cu mulțumiri către tizul meu, urându-I tot ce-mi doresc și eu. Dar lucrurile nu s-au oprit doar aici, am călătorit împreună și cu alți colegi de breaslă, la București, la Făurei, prin Buzăul nostru, la Lansări de cărți, precum și la alte manifestări literare și culturale. Ultima întâlnire a fost în februarie 2020, la Manifestarea de la Rușețu, cu privire la Aniversarea revistei „Renașterea Rușețeană”.