vineri, 10 aprilie 2020

Amintiri cu scriitorii cunoscuți



GHEORGHE A NEAGU
Un jurnalist și scriitor
Cu renume Internațional

Scriitorul, jurnalistul, promotorul cultural și criticul literar, Gheorghe A. Neagu, s-a născut la 14 septembrie 1949, în satul Sofroceșticomuna Trifeștijudețul Neamț..
După cursurile gimnaziale de la școala din Sofrocești, urmează cursuri de muzică sub îndrumarea dirijorului corului Episcopiei Romanului, Dumitru Teofănescu. Este absolvent al Liceul nr.1, azi „Roman Vodă”.  Daupă liceu intră la Institutul Silvic de trei ani de la București. Este licențiat în marcheting. În anul 1980 ocupă prin examen postul de inspector cu organizarea muncii la Direcția Muncii al Județului Vrancea.
 Ajuns la Focșani a început să frecventeze cenaclul condus de Mavro Doineanu de la Casa de Cultură a Sindicatelor din Focșani. Dar nu numai, participă și la Festivalul Dragosloveni dedicat memoriei lui Al. Vlahuță.
Deutează literar în anul 1972, cu romanul „Arme și lopeți”, continuând, devine un scriitor prolific, realizând volume editate și tipărite aproape an de an. În același timp se ocupă de jurnalistică, astfel în anul 1994 continuă „Jurnalul de Vrancea” sub directoratul lui Marius Tucă, după ce refuzase să ia locul lui Dan Diaconescu demisionat din companie..În 1997 ÎI apare cotidianul „Oglinda vrânceană” care se transformă în anul următor și se extinde în câteva județe sub titlul„ Oglinda Moldovei”. În 2000  apare „ Oglinda Literară” în locul revistei V care fusese confiscată de urmașii familiei Muscalu și Oltea.  Gheorghe Neagu se mai ocupă de Festivalul Duiliu Zamfirescu.
Este membru marcant al Uniunii Scriitorilor.
Amintirile încărcate de mărturii, privitor la scriitorul, jurnalistul și criticul literar Gheorghe A. Neagu, ne-au onorat și ne onorează întotdeauna când răsfoim revistele „Oglinda literară”, anul VII, nr. 78, iunie 2008, unde, pe coperta cu „Bibliopolis”, directorul revistei prezintă, printre alte volume, și monografia „Viperești comuna despicată”, ed. „Codecs” 2007. De asemeni, tot în „Oglinda literară”, anul VII, nr. 79, iulie 2008, tot pe „Bibliopolis”, a fost prezentat volumul „Drumurile din vise”, ed. „Rafet” 2005. La pagina 3651, de la revista „Oglinda literară”, nr. 80, august 2008, la „Parodii”, sunt prezentate volumele „Marea Grădină”, ed. „Editgraph”2006 și „Mănăstirea din comuna pierdută”, ed. „Omega” 2007.  La pagina 7017, de la revista „Oglinda literară”, anul X, nr. 115 iulie 2011.