marți, 14 aprilie 2020


ION MACHIDON
Scriitorul, jurnalistul, criticul literar, dramaturgul
care în vremea când în  România se demola,

el construia o școală literară!
Scriitorrul, jurnalistul, dramaturgul, criticul literar, editorul Ion Machidon, s-a născut în Satul nou, comuna Urechești, județul Bacău, la 6 martie 1951. În vremea Școlii gimnaziale, la 13 ani, suferă un accident prin electrocutare. Urmează liceul, contabil-planificator în Orașul Voluntari de lângă București. După absolvirea liceului, o perioadă de timp, la insistențele scriitorului George Bălăiță, lucrează o vreme ca pontator la „Ferma zootehnică” din Urechești. Iar din anul 1979, este angajat pedagog la  Voluntari, pînă în anul 2000.
Debutează literar în februarie 1974, în revista „Ateneu”, la „Poșta paginii”, realizată de scriitorul Ovidiu Genaru, cu poeziile „La poarta vecinului bat”și „Noapte de toamnă”. În luna iulie 1975, în revistaa „Ateneu”, nr. 122, scriitorul George Bălăiță, îi face o prezentare.
A debutat în volum cu poezii „Vindecat de singurătate„, în 1992. De atunci scrie, scrie și tot scrie, ajungând la zeci și zeci de volume proprii, la zeci și zeci, volume antologice.
Este membru al Uniunii Scriitorilor. Este membru al Ziariștilor Profesioniști din România. Este Directorul editurii „Amurg Sentimental” al Cenaclului și revistei cu același nume. Când în România, majoritatea demolau, scriitorul Ion Machidon, construia. A construit și încă mai construiește Școli literare. Este una din valorile de astăzi al literaturii române.
Privitor la amintirile și mărturiile onorate prin cunoașterea acestui Mare scriitor, prin intermediul scriitorului Florin Grigoriu, a avut loc la Omagierea nașterii lui Mihai Eminescu din 15 ianuarie 2014. Ne-am cunoscut în „clipe de bucurie”.  Ne-am vorbit în „clipe de bucurie”, ne-am telefonat cu bucurie, ne-am întâlnit cu bucurie, fie la unele Ședințe ale Cenaclului „Amurg Sentimental”, fie la Cenaclul „Aghata și George Bacovia”. Am avut onoarea să fiu prezentat în volumul, cât o bibliotecă „Libertatea gândului de a scrie”, inclusive revista „Uscând o lacrimă”.Un alt volum în care m-am regăsit numindu-se „Scriitori pe care i-am cunoscut”. Volumele „Bucurii autocreate” și „Nu ucideți bucuriile”, au fost editate la editura „Amurg Sentimental”. Bucurii autocreate, s-au aflat pe rafturile editurii „Amurg Sentimental”, de la Târgul Internațional de carte GAUDEAMUS, în anul 2014. Iar volumul „nu ucideți bucuriile”, am avut onoarea să fie prefațat de maestru Ion Machidon. La Concursul „Tribuna Scriitorilor fără prejudecăți”, ediția a VI a, comisia de jurați, condusă de Președintele fondator al „Amurgului Sentimental”, mi-a oferit în data de 29. 08. 2015, o „DIPLOMĂ SPECIALĂ DE MERIT SCRIITORICESC”. Maestrul a scris o serie de cronici, la o serie de cărți pe care le-am creiat. Ne-a onorat cu prezența și la una din edițiile  Monumentului de la Ursoaia…  Mai recent, la „Salonul literar ediția  a III a„ din 18. 01. 2020, „Artă pentru Artă”, de la Ploiești, condus de maestru Ion Machidon, am primit o DIPLOMĂ. Desigur, multe din volumele mele îl are în prim plan pe Maestru, căruia îi mulțumesc din toată inima!