miercuri, 14 septembrie 2011

Ecouri din grupul, Moralitate ! Salut prietenie(I)

S-a scurs, peste un an şi jumătate de la înfiinţarea grupului, Moralitate ! Salut prietenie. Iată ! Dragii mei, unele dintre părerile dintr-o primăvară a lui 2010 :
În 3 mai, scriitoarea Carmen Tania Grigore, din Anglia spunea :
- Verticalitatea morală ?A fi civilizat te reprezintă atât pe tine, că, valoarea individuală cât şi coordonatele care intersectează esenţa(familie,societate), ignoranţa verticalităţii morale, favorizează deformări constituţionale,, caractere malformate, identităţi hibride care atrag atenţia, ajungându-se astfel la o receptare denaturată a identităţii ca neam.
A elimina aceste clişee este nevoie incontestabil, de-a conştentiza''virtuţile sufletului românesc''(C.Noica).
Într-un fel răspunsul la acest comentariu al iniţiatorului grupului,Dumitru K.Negoiţă(d.k.n.)în aceeaşi zi a lui 3 mai 2010, suna cam aşa :
- Ce aş mai putea spune altceva când verticalitatea dv. morală cu adăugiri din marele român, scriitorul şi filozoful C.Noica, decât să meditez puţin, apoi, căutând un mic făgaş pe drumul acesta înspre civilizaţie,convingându-mă, că mai multă preocupare înspre cultură, înseamnă mai multă lumină şi mai multe bucurii.
Cu o zi mai târziu, propuneam grupului o discuţie - În drumul spre civilizaţie, Moralitatea poate însemna,sarea şi piperul ca-n gastronomie ?
În 11 mai a aceluiaşi an, a rămas doar comentariul la textul, nu ştiu de ce şters al scriitoarei Ady Drăgoianu.
- Aveţi dreptate, este greu să fi cinstit în asemenea condiţii dar când o faci, este atât de minunat !
Comentariul publicat de artista Dana Andreea pe 17 mai - Ce părere aveţi despre articolul, http//www.cotidianul.ro/114676-Minimalizarea lui Cioran ?''
Răspunsul publicat de d.k.n.pe 18 mai era : - Nu ştiu ce impresie aveţi dv.! Dacă-i vorba de impresia mea, un palier ar fi că,marele filozof şi cărturar E.Cioran a fost fabulos iar chestia de minimalizare sau ignorare, din păcate este specifică unora care, fie vor să se ridice pe seama marilor valori, fie că aria lor de înţelegere este îngustă,fie că principiile acestora nu fac parte din progres.Ori ce am spune cu adevărat, cred că trebuie să ne raportăm şi la moralitate...Dacă ne este specifică, văzând lucrurile din alt unghi prin care să putem respecta marile valori ale României şi ale lumii. Acelea care au dorit şi doresc o normalitate pe mapamond.
În 28 mai a aceluiaşi an, scriitorul Constantin Pădureanu, spunea că-i de acord cu acest proiect... - Este nevoie de moralitate în cultura acestui neam...în care politicul şi banul sunt stăpânii absoluţi.
Ca răspuns pe atunci,iniţiatorul grupului spunea - Deşi trăim într-o ţară bogată, suntem săraci că nu ştim să ne alegem cârmacii.
Artista Dana Andreea, pe 29 mai 2010, spune că : - Azi dimineaţă am văzut o ştire pe internet cum o fetiţă sud-coreană a murit de foame,în timp ce părinţii ei creşteau un copil virtual...
Jalnic ! Să sperăm că...moralitatea va creşte mult în real.
A 2 a parte, va urma pe,Moral(u)itate.