duminică, 27 decembrie 2009

Din cutia cu AMINTIRI

O colectie in sarbatori Prin invaluiri,o piesa dintr-o COLECTIE vegheaza,ca un prezentator in sarbatori,cortina.De-o parte si de alta,filologia romanica de prin anii 1929-1930,de la Universitatea Bucuresti,a facultatii de litere si filologie,sub forma de curs,ARUNCA un indemn, spre-o privire speciala asupra,limbii romane,unde se noteaza partea istorica a textelor.Interesant ca pe atunci,pentru a scrie carti de cult, se utilizeaza limbile : greaca,latina si slava.Traducerea cartilor bisericesti in limba romana,era un mare "fapt cultural",era o revolutie f.importanta. O alta carte "curs de literatura franceza",tradus in limba romana,din 1933, a venit in ajutorul dezvoltarii literaturii moralistilor. Se analizeaza : iubirea cavalereasca,iubirea platonica,iubirea senzuala,iubirea usuratica sau cea eleganta.Toate aruncand asupra greselilor mantia manierelor rafinate.Intr-un curs de comentarii de reculegere si de liniste MALHERBE, isi matura talentul si da la iveala poezii in care,asa cum spune cursul,se manifesta originalitatea care apare tarziu,dupa ce poetul trecuse de 40 de ani. ... Poate astazi in vremea SARBATORILOR DE IARNA, este bine sa ne amintim de strofa celebra a lui,MALHERBE, care infatiseaza pe SF.PETRU,pe Muntele Maslinilor,cand recunoaste urmele pasilor lui Isus Hristos ... Mustrat de constiinta sa,lepadandu-se de Isus, si-ar fi dorit soarta de-a fi macelarit de porunca lui Irod.

6 comentarii:

elena marin-alexe spunea...

Aprofundand articolul dumneavoastra, ma gandesc: oare cati dintre noi crestinii, am avea mustrarile apostolului Petru? Sau noi nu ne-am lepadat niciodata?
Domnule Negoita va doresc din suflet LA MULTI ANI! Stati prin preajma, caci noul an 2010 va va zambi din primele zile, asa ca de bun augur, pentru ce va urma.

mmary spunea...

Se pare ca v-ati propus sa ne uimiti din ce in ce mai mult...:)...

"Se analizeaza : iubirea cavalereasca,iubirea platonica,iubirea senzuala,iubirea usuratica sau cea eleganta.Toate aruncand asupra greselilor mantia manierelor rafinate." interesant , suna frumos, insa intrebarea e:

Despre iubirea pura, despre iubirea divina se aminteste ceva?

din punctul meu de vedere acest fapt ar da cu adevarat valoare cuvintelor scrise...

"Poate astazi in vremea SARBATORILOR DE IARNA, este bine sa ne amintim de strofa celebra a lui,MALHERBE, care infatiseaza pe SF.PETRU,pe Muntele Maslinilor,cand recunoaste urmele pasilor lui Isus Hristos ... Mustrat de constiinta sa,lepadandu-se de Isus, si-ar fi dorit soarta de-a fi macelarit de porunca lui Irod." foarte frumos...

Un an nou luminat si incalzit de soarele Intelepciunii si al Iubirii va doresc maestre...si ca dar suplimentar :

o intalnire permanenta cu muzele...:)

Dumitru K. Negoita spunea...

EMA,
Ce multa dreptate aveti.
Mai departe ce sa va spun,chiar, daca unui barbat nu-i sta bine,a fi curios,acum la inceput de nou an, m-ati determinat sa ma asez in aceasta categorie iar zambetul despre care vorbiti, doresc sa-l aveti si dv. si odata cu el, multe bucurii.

Dumitru K. Negoita spunea...

M.Mary,
Aceasta iubire despre care vorbiti este ce-a mai cautata. Este iubirea sacra, pe care din tot sufletul as, cauta-o. Dar, parca am o teama, teama de a fi o persoana mult prea mica si, sincer, nu stiu daca in afara de vremea cand Isus a cutreerat pamantul, a mai atins-o cineva. As fi incantat sa-mi dati un raspuns, la teama aceasta.
Va multumesc pentru toate urarile si va doresc numai impliniri.

mmary spunea...

Maestre, cu siguranta ca aceasta iubire a mai fost atinsa de diferiti sfinti in vietile lor, tocmai trairea in aceasta iubire le-a adus sfintenia...

Aveti dreptate, suntem oameni mici, dar tocmai acest lucru trebuie sa ne impinga sa cautam IUBIREA PURA...oricum ea este DAR , ..., DARUL LUI,dar nu il vom primi daca nu il vom cauta si daca nu il vom dori din toata inima...

Tocmai de aceea , in anul care tocmai a inceput va urez sa fiti coplesit de dorinta de a cunoaste aceasta iubire pura si sa fiti binecuvantat cu acele haruri prin care veti primi acest DAR...

Si inca ceva maestre, nu vreau sa sune a repros, pentru ca nu e un repros, insa daca timp de 30 de ani ati fi cautat aceasta iubire, daca ati fi dorit sa-l intalniti pe Dumnezeu cu aceasi hotarare cu care ati luptat "pentru a usca o lacrima" credeti-ma ca ati fi simtit Paradisul inca de aici de pe pamant...dar cum niciodata nu e prea tarziu...poate va veti reconsidera prioritatile pentru acest an.

Eu va binecuvantez si va doresc succes!

Dumitru K. Negoita spunea...

M.Mary,
Nu am cum sa spun altceva si nici nu ma indoiesc de spusele dv.privind, trairea care a adus:SFINTENIA.
Recunosc,in comentariul meu adresat dv., am privit lucrurile intr-un mod mai general, fiind destul de usor interpetabile,ar fi o lasitate sa neg ce-am spus, dar o completatre este necesara.Este ceva, cred, cum spune-ti,ca o "splendoare", de-as merge mai departe, cum probabil am si facut cativa pasi, in drumul maruntelor mele cercetari.Ajungand,cum se spune undeva "crede si nu cerceta" sau "sa nu faci ce face ... fa ce zice" ... Drumul de-a merge mai departe, inspre dragostea ... iubirea PURA,propiu zisa, nu poate insemna teama de aceasta ci, teama de-a nu deveni fals.Crezand ca ai dobandit-o si-n realitate, altfel stau lucrurile.De fapt, pe masura ce mai incerc ceva, parca devin Toma Necredinciosul si sincer, este mai frumos sa cred ce spune-ti dv. decat eu, cu teama de-a nu fi asa.
Trebuie sa mai recunosc, placerea si bucuria care ma paste, privitoare la aducerea in fata a unor VALORI, uitate sau voit uitate, din unele zone ale Romaniei, lupta mea cu astfel de lucruri, cu micile reusite, inseamna un ECOU,motivand si pe altii ca,se poate.Iar lucrurile sensibile lasate vraiste, ne-au adus destule blesteme.
Cred si sper ca nimic din ceea ce putem face nu trebuie lasat de izbeliste.
Revenind la cele spuse de dv., aveti dreptate, stiti,vreti si puteti.Va multumesc foarte mult pentru intreg raspunsul, de altfel pentru toate comentariile si-n timpul meu liber voi reciti si cu mult drag voi reveni pe blogul dv.
O ploaie de bucurii din noul an sa vina in casa dv.