joi, 28 mai 2009

FIICA ORGOLIULUI

Uneori in nopti, la fereastra de la etajul IV, intra luna. Si ... cine crede ca-i vreme de dormit ? Nu ! nu ma deranjeaza, nici gandurile noptilor.
In ciuda nestatorniciei lucrurilor, raman credincios, legilor launtrice. Asa, precum nu demult, tot socoteam si ma gandeam :
- Oare cine-i fiica orgoliului ?
Fascicolul de raze ale lunii, se oprisera tocmai pe peretele celor 2 icoane. Era intr-o miscare atat de interesanta, incat mintea ducea o lupta grea.
Era asa precum spunea,R.Rolland, ca luptele cele mai grele, nu totdeauna sunt cele pe care le dai cu altii. Ci , acelea care le dai cu tine.
Si, tot asa inca o privire inspre luna si deja - mi inspira : Raspunsul.
Este MANIA.
Abia a doua zi, am invatat ca, "Mania ca si focul NU se pot stinge, decat atunci cand este scantee". Dupa aceea este prea tarziu.

12 comentarii:

Jack T spunea...

Hallo Domnul Negoitä,

prima datä trebuie sä scriu cä ästa Terminus nu mia fost cunoscut: Orgoliu. Acuma stiu cä inseamnä Vanity.
Da aveti drepate dacä ,Mania ca Fica al Orgoliului väzutä este deja o Boalä care are usor Schizophrenie Caracter.
Da acuma eu ca pragmatiker zic cä Nasterea sau cum scrieti Dumneavoasträ Scinteia este deja un Stadiu prea dezvoltat. dacä vedem ce dimensiuni ia Anomalia asta deja in Stadium de Nastere nu ne mai miräm de Stadium de maturizare.
Orgoliul si Mania au fost si sint de cind este Omenirea proprietäti cu negativ Caracter. Cit de fein ne-a arätat Machiavelli ce subtil noi ascumdem asa negativismus. Si totusi il folosim din plin.
Clar, dacä am träi dupä Dogma lui Konfuzius am fii altfel, da Viata de toate Zilele ne invatä altceva...
Aia sä nu insemne cä eu triesc dupä Maxima " bagä Capul in Nisip si lasä sä treacä totul peste Tine" Eu condamn si lupt incä cum pot impotriva asa Negativsmus Human numai nu trebui sä läsä neväzut Aspecutl cä Proprietätile astea si in Evolutia primatä se gäsesc ( Darwin nea fäcut demult clar asta). Noi ca ultimative Producte ale Naturii avem si Inteligenzä si asta multiplicä Propirtäti negative.

Multe Salutäri dein Nürnberg

Dumitru K. Negoita spunea...

D.jACOB,
Aveti perfecta dreptate. "Viata de toate zilele ne invata altceva".
Sau cum spune-ti,"orgoliul si mania au fost si sunt proprietati cu,caracter negativ". Ori noi "ca
produse ale naturii, avem si inteligenta, care uneori, multiplica proprietatile negative".
Multumesc! Si va salut de la Buzau.

mmary spunea...

Episcopul Ioan Suciu spunea:"Exista in noi un punct al raului,care da ton vietii noastre si care e cheia portativului ce da culoarea si tonalitatea raului din noi"...eu cred ca acest punct e chiar "scanteia" maniei despre care vorbiti...ea exista in fiecare dintre noi si daca o constientizam putem lupta contra ei...putem revarsa asupra-i o ploaie in a carei picaturi se oglindeste rabdarea,iubirea,infranarea sau smerenia.Am vazut in ele o ingemanare atat de stransa,incat daca incercam sa le dobandim,iesind biruitori in lupta cu noi insine,vom reusi sa inabusim toata flora orgoliului,a maniei,a vanitatii sau a egoismului...Eu va doresc ca,cheia portativului ce da tonalitatea vietii dumneavoastra sa fie mereu iubirea,frumusetea si armonia ce stralucesc in Ea...

Mihaela Petrescu spunea...

Scisu e alb pe un fond foarte deschis. Nu am reusit sa citesc tot. Cred , insa, ca s-a strecurat o mica greseala .Ati vrut sa scrieti fiica?
Imi pare rau ca nu am deslusit continutul, subiectul pare sa fie foarte interesant.

Dumitru K. Negoita spunea...

M.Mary,
Cat de multa dreptate aveti si ce frumos " ... putem revarsa asupra-i o ploaie in a carei picaturi se oglindeste ... ", s-au " ... incercand sa le dobandim, vom reusi sa inabusim ... flora orgoliului!".
Multumesc, pentru tot,inclusiv pentru poetica urare.

Dumitru K. Negoita spunea...

D.Mihaela,
Da! Sunt vinovat pentru greselile {scrisului} si daca, din intreaga postare acesta-i cel mai important lucru, imi cer mi de scuze.

Geanina Codita spunea...

Bine spus, Maestre! Pana nu ies scatei nu se termina disputa, nu se linistesc orgoliile.Dupa parerea mea, mult prea multe orgolii nasc la secunda. O zi linistita, lipsita de orgolii!

Dumitru K. Negoita spunea...

D.Geanina,
Dupa parerea mea cand, chiar avem multe de facut, nu mai este vreme si de orgolii.
Salutari de la Buzau.

Miriam spunea...

http://psalmdedor.blogspot.com/2009/05/concurs-literar.html Pentru concursul literar se mai pot trimite creaţii până joi, 4 iunie.

Dumitru K. Negoita spunea...

Mariana,
Multumesc pentru acest anunt. Daca voi avea vreme sa ma edific si are sens, ca sa participe si autori de
carti.

Albert spunea...

Deseori, pentru linistea sufleteasca incercam sa cautam "siguranta" in lucruri abstracte lipsite de sens...Ne ridicam "cu mintea" de la pamant, si in necunoasterea universului ,cautam solutiile problemelor trecute ...Cum putem rezolva si problemele existentiale cu care ne confruntam in viata de zi cu zi....?Trecerea in insignifiant ne mai alina suferintele si ne face sa ne impacam cu gandul ca....,candva,..macar pentru o clipa...,au fost si vremuri mai bune...O seara placuta....

Dumitru K. Negoita spunea...

Da! La intrebarea dv. si la felul meu de-a privi lucrurile. Trecutul, mi se pare, parintele viitorului.
MAREA GRESEALA, din ultimii 20 de ani,mi se pare aceeasi pe care a facut-o comunistii.NU s-a oprit nimic din ce-a fost bun. Multe le-au luat ... calicii!
Va multumesc! Numai bine.