duminică, 15 martie 2020

MARIN IFRIM


„Cei care nu pot visa adevărul, sunt orbii somnului” (Marin Ifrim)


   Au fost 18 ani plini, ani în care săptămână de săptămână urcam treptele Casei de Cultură a Sindicatelor, la etajul I. La început într-o sală cu biblioteca îl întâlneam pe Marin Ifrim, la mașina de scris, de fiecare dată mulțumit de reușita mânuirii acesteia. După altă vreme, mutându-și biroul prin alte încăperi, însă, de fiecare dată mutările au avut loc la etajul I. După anii 2003, întâlnirile au fost chiar mai dese, de vreme ce Marin Ifrim (USR) și Dumitru Ion Dincă (USR), au devenit coordonatorii „Literatura” de la pagina a 6 a, a ziarului OPINIA. Au fost ani minunați. Cei 2 coordonatori reușind să aducă mari bucurii acestei bresle. Au fost pași importanți pentru toți cei care au intrat în Uniunea Scriitorilor în această perioadă. Pași datorați în mare măsură și generosului Marin Ifrim.
În ceea ce mă privește, privind generozitatea lui Marin Ifrim, privind cronicile sau postfețele la peste 15 volume, privitoare la cărțile mele, întrucât acestea au fost prezentate prin mai multe volume precum: „Marea Grădină”, „Poemul celor șapte (o viață...un om...o antologie)... n-am să mă opresc aici, dar, n-am să trec peste perioada 2005 -2006, de la „Cenaclul „Arcade & Armonii” din strada Umbrelor, când prin ajutorul ziarului „OPINIA”, ne-a fost de un real ajutor. De-ar fi să continui, Marin Ifrim, a fost un colaborator foarte important la revista „Uscând o lacrimă”. Privitor la aducerea pe harta Buzăului a Ligii Scriitorilor, Marin Ifrim, a însemnat un important sprijin. El fiind și primul membru de onoare al acestei filiale. Dar, despre acest însemnat fapt, se poate citi în detalii în volumul „Orizontul din Deal”, un volum care s-a aflat pe rafturile Târgului Internațional „Bookfest” și „Gaudeamus” București, bucurându-se foarte mult.
Vorbeam de generozitatea sa, fiind un om cu educație de-acasă, întotdeauna m-am gândit cum să respect mâna care m-a mângâiat și, am început cu prezentarea scriitorului Marin Ifrim, la Cenaclul „Aghata și George Bacovia”București, condus de Ion Machidon, ori cu ajutorul unor volume (ex. „Conexiuni buzoiene (cu prieteni și neprieteni”), la pag. 18-19, în „Chintesență literară”, am prezentat volumul „În sângele ploii”. Desigur, mi-ar fi trebuit pagini întregi să scriu despre trainica legătură scriitoricească avută cu Marin Ifrim, dar, nici sănătatea și nici timpul nu-mi permite să scriu toate frumoasele amintiri.

Dumitru K Negoiță (LSR), membru (UZPR)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu